TÉMÁK, Kategóriák

A diabéteszes kóma 3 típusa

595
HOZZÁSZÓLÁS:

Az eszméletvesztési zavarok kómához vezetését tapasztaljuk néha a cukorbetegnél: a cukorbetegségnél egy helytelen kezelés következtében beálló hiperglikémiának (a vér cukortartalma túlnövekedésének) vagy ellenkezőleg, hipoglikémiának (alacsony vér-cukorszint) tulajdonítható.

Amit érdemes tisztázni a cukorbetegség esetében:

A cukorbaj (diabetes) a szervezet jó glükózfelhasználásának és szabályozásának komplex zavara. A viszonylagos vagy teljes inzulinhiány váltja ki a cukorbetegséget.

Kétféle cukorbetegség létezik:

  • Az inzulinfüggő (1-es típusú) cukorbetegség esetében a hasnyálmirigy gyakorlatilag már nem termel inzulint; ezt a hormont naponta a bőr alá fecskendezve kell a betegnek beadni.
  • A nem inzulinfüggő (2-es típusú, vagy felnőttkori) cukorbetegsége esetén a hasnyálmirigy továbbra is termel inzulint, de ez inaktív azokban a szövetekben, ahol hatást kellene kifejtenie (máj, izmok, zsírok stb.): az a „rezisztens inzulin” okozza a cukorbetegséget.

A cukorbetegség mindkét esetben a vér glükózarányának növekedését (hiperglikémia) vonja maga után, amelyet a kezelés megpróbál a lehető legjobban lecsökkenteni.

Megfelelő kezelés hiányában a vér cukortartalmának túlnövekedése két különböző típusú kómával járhat, viszont a hipoglikémiának (alacsony vércukorszint) köszönhetően van egy harmadik típusú kóma is.

A 3 különböző kóma a következő:

1.- A hipoglikémiás kóma

Annál a cukorbetegnél fordul elő, akinek kezelését túl magas dózisban állapították meg (inzulinban vagy cukorbetegség elleni tablettákban), vagy akinek nem kielégítő a táplálkozása, ami a vércukorszint 0,60 mg/liter alá esésével jár. Ezenkívül a fáradtság, láz, koplalás kedvez a hipoglikémiának.

A tájékozott cukorbeteg felismeri az első tüneteket: ezek a rossz közérzet, izzadás, remegés, nyugtalanság és éhségérzet. Ezután a látás elhomályosodása, mentális zavar, görcsös rángatózások és eszméletvesztés következnek be. A kóma azonban minden előjel nélkül, hirtelen is bekövetkezhet.

2.- A „ketoacidotikus” (anyagcserezavaros) kóma

Az inzulinnal kezelt inzulinfüggő cukorbetegnél fordul elő, és az inzulin abszolút vagy relatív hiánya okozza. Az eszméletvesztés az inzulin rosszkor történő leállításának vagy a nem kielégítő dózisú kezelésnek tulajdonítható, illetve a cukorbetegség súlyosbodásának a stressz, egy fertőzés, egy súlyos trauma, sebészeti beavatkozás stb. miatt.

Az inzulinhiány súlyos hiperglikémiával és a zsírszövet zsírsavjainak a máj felé áramlásával jár; a máj ekkor túl sok ketonsavas testet állít elő, amiből jellegzetesen acidosis (savasodás: anyagcserezavar) alakul ki. A hiperglikémia felelős az ásványi sók vizelet útján történő távozásáért is. Az illető személy étvágytalanságban szenved, émelyeg vagy hány, alhasi fájdalmai vannak, és nagyon bőségesen ürít vizeletet, ami vízveszteséggel jár (átlagosan 3-5 liter víz). Ha nem kap kezelést, légzési és eszméletvesztési zavarok, majd kóma következhet be.

3.- A hiperozmózisos kóma

A nem inzulinfüggő időskorú cukorbetegeknél fordul elő, egy fertőzést, érkomplikációt, túlzott vizelethajtást követően.

Az illető a túl magas hiperglikémia miatt rendkívül sok vizeletet ürít, amit nem pótol ivással. Ez intenzív kiszáradással jár (8-10 liter folyadékveszteség), és elégtelen veseműködéssel, magas urea (karbamid) arány mellett. Ezután nyugtalansággal, rángatózással vagy lebénulásokkal kísért szellemi zavar jelenik meg.

595
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]