TÉMÁK, Kategóriák

A cukorbetegség történeti háttere

567
HOZZÁSZÓLÁS:

A cukorbetegség (‘diabetes mellitus’) már az i.e. 1500-ból származó egyiptomi Ebers-papiruszban is szerepel, és ismert volt az ősi kínai, indiai orvostudományban is.

A betegség első részletes leírását Aulus Cornelius Celsus, az időszámításunk kezdetén, az első században élt római orvos hagyta ránk.

A diabetes elnevezést az i. e. 200 körül élt görög orvosnak, Demetriosznak tulajdonítják

A görög szó (‘diabainein’) túláradó vizeletürítést jelent.

A ‘mellitus’ (mézízű) kifejezés Thomas Willis angol orvostól származik, aki 1674-ben a betegek vizeletét megízlelve leírta annak édes ízét. Az étkezés és a cukorbetegség összefüggését meglátva, ő próbálta először koplaltatással gyógyítani a cukorbetegeket.

A szénhidrát-anyagcsere megismerésében kiemelkedő szerepe volt a francia Claude Bernardnak (1813-1878), a cukorbetegség okát azonban a XIX. század végéig nem tudták.

Paul Langerhans (1847-1888) 1869-ben a hasnyálmirigy állományában szigetszerűen elhelyezkedő, ismeretlen rendeltetésű sejtcsoportokat írt le, melyeket később róla neveztek el Langerhans-szigeteknek.

A sejtek szerepét csak 20 év múlva ismerte fel Oskar Minkowski (1858-1931) és Josef Mering (1849-1908): Megfigyelték, hogy ha kutyák hasnyálmirigyét eltávolítják, az addig szobatiszta állatok szinte folyamatosan cukortartalmú vizeletet ürítette ⇒ Ezzel rájöttek, hogy a hasnyálmirigy termeli azt az anyagot, mely a szervezet cukorháztartását befolyásolja.

A következő nagy lépés:

A hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben termelődő inzulin kivonása és emberen való kipróbálása volt, mellyel az addig halálra ítélt fiatal cukorbetegek élete megmenthetővé vált.

Az inzulin kivonása kutyák hasnyálmirigyéből a fiatal sebész Frederick G. Banting (1891-1941), a még orvostanhallgató Frederick G. Banting (1899-1978), hivatali főnökük Richard MacLeod (1876-1935) és biokémikus munkatársuk, Collip nevéhez fűződik.

Az inzulin felfedezését 1923-ban Nobel-dijjal jutalmazták!

Először 1921-ben sikerült megmenteni inzulinnal egy 12 éves cukorbeteg kisfiú, Leonard Thompson életét. Hazánkban 1923-ban alkalmaztak először inzulint, és Kanada után Magyarország volt a második ország, ahol a cukorbetegek ingyen kapták az inzulint.

Ezután gyors fejlődés következett a cukorbetegség kutatásában és kezelési módszereiben

Az egyre jobban tisztított inzulinok mellett különféle eljárásokkal elnyújtott hatású inzulinkészítményeket állítottak elő (Hagedorn és munkatársai), ami jelentősen megkönnyítette a betegek kezelését. 1956-ban jelentek meg az első vércukorcsökkentő tabletták.

Az 1980-as években a bioszintetikus úton előállított humán inzulinok terjedtek el, majd az 1990-es években az emberi inzulin molekulaszerkezetének megváltoztatásával megjelentek a kedvezőbb hatásprofilú inzulinanalógok is.

Ugyanakkor napjainkban a cukorbetegség tablettás kezelési lehetőségei is fokozatosan bővülnek, merőben új elven működő tablettás készítmények megjelenésével.

A technikai fejlődés az elmúlt két évtizedben lehetővé tette, hogy a betegek számára rendelkezésre álljanak az egyre korszerűbb, a vércukor otthoni mérési lehetőségét biztosító készülékek is!

567
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]