TÉMÁK, Kategóriák

Ismerje meg a vérkép riasztó értékeit, és azt, hogy mit jeleznek

623
HOZZÁSZÓLÁS:

Koleszterin vercukorszint-meres-cukorbetegseg

A sok koleszterin árt a szívnek Ha a vér koleszterinszintje meghaladja a 150 mg/dl-t, lerakódhat (nem feltétlenül) az erekben. Ez szívinfarktushoz, agyvérzéshez, öregkori szenilitáshoz vezet. A koleszterinnek mintegy kétharmadát a szervezet termeli, ezért étrendi úton csak korlátozottan befolyásolható a szintje.

Trigliceridek – Zsír a vérben, a májban.

Aki este májas hurkát eszik, annak másnap reggel magas lesz a triglicerid-szintje – ez a vérben a zsírmolekulák mértéke. Állandóan magas értéke (200 mg/dl felett) megalapozza az érelmeszesedést és a szívinfarktust. 

A lipoprotein-alfa-l “ragasztó”

Ez az anyag ragasztófehérjével kombinált vérzsír (lipo = zsír, protein = fehérje), amely még erősebben megtapad az artériák falán, és elősegíti az érelmeszesedést. Hogy értéke magas-e vagy alacsony, a génjeinken múlik. Nem tehetünk ellene semmit. Csak a többi rizikófaktort kerülhetjük el.

A homocisztein veszélyesebb a koleszterinnél!

Újonnan felfedezett rizikófaktor, melyet még ritkán mérnek az orvosok, de veszélyesebb a koleszterinnél, és megrövidíti az életet! A homocisztein egy kéntartalmú aminosav, mely rendkívül káros az erekre, érelmeszesedést, agyvérzést és szívinfarktust okozhat. Minden ötödik ember homocisztein-szintje magas. Folsav segítségével a homocisztein azonnal lebomlik. De: a folsavellátásunk ritkán kielégítő.

A vércukor kikezdi az idegeket és az ereket!

A diabetes mellitus (szó szerint fordítva: “mézédes keringés”), azaz a cukorbetegség két formában lép fel: fiatalkori (I-es típusú) és időskori (II-es típusú) cukorbetegségként.

Sajnos manapság a cukorbetegség civilizációs jelenség! ⇒ A probléma: a magas vércukorszint roncsolja a hajszálereket, úgy a vesében, mint a szemfenéken.

A húgysav összekarcolja az ízületeket

Amíg a húgysav folyékonyan kering a vérben, nem jelent problémát. De 5,5 mg/dl érték felett kikristályosodik. A finom, tűhegyes kristályok lerakódnak az ízületekben, ami végül köszvény formájában észlelhető. Ezenkívül megsértik, összekarcolják az erek belső falát, roncsolják a természetes védőréteget, és megalapozzák az érelmeszesedést.

A Gamma GT (Gamma-glutamil transzpeptidáz, röviden GGT)

A GGT jelzi a májnak ha betelt a pohár. Ez az érték a májfunkcióról ad információt. Megemelkedik, ha a májat túlterhelés éri – tehát ha alkohol, gyógyszerek, zsír vagy egy vírus ellen harcol.

Az immunrendszer harcosai: a leukociták

A leukociták, vagy fehérvérsejtek a vér honvédő hadserege. Felismerik az olyan behatolókat, mint a baktériumok vagy a vírusok, és legyőzik őket.

A magas leukocita-szám jelentése: a szervezetben harc folyik a támadók ellen. Egy vakbélgyulladás például mikroliterenként 4 000-ről 15 000-re emeli a fehérvérsejtek számát. Egy megterhelő triatlon után akár a 30 000-et is elérheti!

623
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

TÉMÁK, Kategóriák

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]